arrow_drop_up

Wat is de zomer toch fijn! Inmiddels maken wij volop gebruik van onze tuin. Zodra de zon schijnt en de temperatuur omhoog gaat, leven wij buiten. Hoe fijn is het dus om een goede loungeplek in de tuin te hebben. Maar helaas… dat hebben wij niet. Begin dit seizoen zakte ons houten tuinset doormidden.

logo
logo

De zoektocht naar een nieuw set begon. Overal doken er prachtige tuinsets op. In folders, reclames en op internet. En nog steeds zie je mooie aanbiedingen voorbijkomen. Tuinsets die weersbestendig zijn. Mooie, stoere sets, sets van bamboe, van aluminium, van hout, een tuinset in de kleur wit of zwart. Landelijk of modern. Er was en is volop keuze.

Maar aan elk tuinset hangt een prijskaartje. In de categorie budgetproof konden wij geen loungebank vinden die voldeed aan onze wensen. Wat onze wens was? Een lange loungebank van minstens 3,5 meter. Het liefst van steigerhout; stoer en simpel.

Ik besloot om de bank zelf te maken. En wat ben ik enthousiast daarover! Ik ben altijd een beetje terughoudend in het geven van beschrijvingen en maten, want alles lijkt dan ingewikkelder. Maar echt: Jij kan dit ook!

Hieronder beschrijf ik de stappen en de benodigdheden voor een loungebank van 3,5 meter. Wil je een kortere bank? Check dan even het einde van de blog voordat je naar de winkel gaat om hout te kopen.

logo

Benodigdheden:

7 steigerplanken van 500 cm
2 balken vuren 44x69 mm van 210 cm
1 plank vuren 22x75 mm van 360 cm
Schroeven 4,0x55
Schroeven 3,5x25
5 spijkerplaten 22x75 mm

Gereedschap:

Zaag
Schroefboormachine
Schuurmachine of grof schuurpapier

Stap 1:

Zaag het hout op maat:

7 steigerplanken van 350 cm
1 vuren plank van 350 cm
5 vuren balken van 80 cm
5 steigerplanken van 60 cm
5 steigerplanken van 61,3 cm

Stap 2:

Bij stap 1 heb je vijf steigerplanken van 61,3 cm gezaagd. Deze heb je nu nodig. Daar ga je namelijk een hoek vanaf zagen. Zie hiervoor de volgende tekening:

logo
logo

Stap 3:

Al het hout is gezaagd. Schuur het hout goed. Het is vooral belangrijk dat je de gezaagde kanten schuurt. Als de bank in elkaar zit, kom je daar namelijk niet goed meer bij.

Stap 4:

Het zagen en schuren is klaar. Het hout bestaat eigenlijk uit twee delen: de lange delen (van 350 cm) en de korte (gezaagde) delen. Leg de lange delen van 350 cm aan de kant. Je gaat nu aan de slag met de korte delen.

Maak 5 setjes van:

1 balk van 80 cm
1 stuk steigerhout van 60 cm
1 steigerplank in de afwijkende vorm (van stap 2)

Leg elk set neer zoals op de volgende foto. De balk komt precies gelijk met de rand van de horizontale plank. Je hebt dan vijf profielen. Let op: Maak vier gelijke profielen en maak het vijfde profiel in spiegelbeeld. De onderdelen van elk profiel bevestig je aan elkaar. Voor de balk gebruik je de lange schroeven van 4,0x55 en voor de spijkerplaat gebruik je de korte schroeven van 3,5x25.

logo

Stap 5:

Pak één lange steigerplank van 350 cm. Plaats een profiel (uit stap 4) aan de linkerkant van de steigerplank en plaats een (gespiegeld) profiel aan de rechterkant van de steigerplank. Verdeel de overige drie profielen over het tussenstuk. Zie hiervoor de volgende foto. Nu zie je ook waarom je één profiel precies in spiegelbeeld moest maken. Monteer de profielen aan de lange steigerplank en gebruik hiervoor de lange schroeven. De basis van de bank is klaar.

logo

Stap 6:

Op de basis van de bank monteer je de overige planken zoals op de volgende foto. Gebruik hiervoor de lange schroeven. Gebruik voor de zitting en rugleuning de lange steigerplanken. De bovenste plank van de bank is de smalle vurenplank van 350 cm.

logo

De bank is klaar! De bank kun je uiteraard verven, beitsen of oliën. Steigerhout is namelijk niet weersbestendig en door de behandeling zorg je dat het hout beter tegen de weersomstandigheden kan. Een extra tip is: Zet  de bank in de winter op een droge plek of dek de bank af met een zeil. Ik heb de bank geverfd met verf van de bouwmarkt. Omdat de bank buiten staat heb ik gekozen voor witte grondverf op terpentinebasis en witte zijdeglans lak op terpentinebasis.

logo
logo
logo

De bank die ik gemaakt heb is 350 cm lang. Ik had planken gekocht van 500 cm en had van iedere plank dus 150 cm over. Uit deze restdelen heb ik de profielen gemaakt. Steigerplanken zijn er in allerlei maten te koop. Als je ervoor kiest om een kortere bank te maken en kortere steigerplanken te kopen, houd er dan rekening mee dat je extra planken nodig hebt om de profielen te maken.

logo

Belangrijk voor de uitstraling zijn de tuinkussens. Aan het begin van de lente had ik voor ons oude tuinset vierkante matraskussens gekocht van 50x50 cm van Hartman. Deze passen perfect op de nieuwe loungebank. De universele zitkussens hebben over het algemeen ook deze maat en zijn dus ook geschikt voor de loungebank.

Veel klusplezier!

Creatieve groet, Karin

logo
logo
logo
logo
logo
logo

Eigenaar

Karin Buitenhuis

Deze blog is geschreven door mij. In mijn dagelijks leven ben ik het allerliefste mama van mijn vier kinderen. Maar daarnaast werk ik als interieurstylist en content maker. De combinatie van interieur en fotografie is voor mij verslavend en tovert een grote glimlach op mijn gezicht. Mijn schrijfstijl is spontaan en eerlijk.